Bugun...



‘Hayır’lı kampanyalar büyüyor, şimdi de ‘Hayırlı dakikalar’

‘Hayır’ kampanyası gün geçtikçe büyürken, kampanyaya “Hayırlı dakikalar” ile bir destek daha geldi. Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan, krallık ve başkanlığın tiye alındığı “Hayırlı Dakikalar’da Newroz ve referandumun önemine vurgu yapılıyor.

facebook-paylas
Güncelleme: 18-03-2017 01:57:22 Tarih: 17-03-2017 17:35

‘Hayır’lı kampanyalar büyüyor, şimdi de ‘Hayırlı dakikalar’

‘Hayır’lı kampanyalar büyüyor, şimdi de ‘Hayırlı dakikalar’

‘Hayır’ kampanyası gün geçtikçe büyürken, kampanyaya “Hayırlı dakikalar” ile bir destek daha geldi. Sosyal medya hesapları üzerinden paylaşılan, krallık ve başkanlığın tiye alındığı “Hayırlı Dakikalar’da Newroz ve referandumun önemine vurgu yapılıyor.

 

Referandumda ‘Hayır’ cephesini örgütleyenlere sosyal medya üzerinden destekler büyüyor. Geçtiğimiz günlerde başlatılan “Komşum Hayırlı olsun” kampanyası, Twitter üzerinden başlatılan #KomşumHayırlıOlsun hashtagi ile Trend Topic (TT) listesinde ilk sırayı aldı. Kampanya devam ederken, bu kez de “Hayırlı Dakikalar”la kampanyaya destek geldi. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atanmasının ardından ihraç edilen tiyatrocu Kemal Ulusoy, “Hayırlı Dakikalar” kampanyasına sanatıyla destek verdi. “Hayırlı Dakikalar” kampanyasına mizah ile katılan Ulusoy, tarihteki önemli olaylar, kişiler ve karakterlerle ‘Hayır’ı anlatıyor. Belli aralıklarla sosyal medya üzerinde yayınlanacak olan “Hayırlı Dakikalar”da, “Ekim Devrimi”, “Newroz”, “Selahaddin Eyyubi” gibi konular işlenerek, “Tek adam sistemi” ve “Başkanlık” gibi konular tiye alınıyor.

 

Hazırlanan 2 dakikalık videoda, Newroz ve referandum işlenip, tarihten alıntılar yapılarak, bu iki tarihi dönemeç anlatılılıyor. Videoda Ulusoy’un mizahi anlatımları ve tarihe not düşen önemli kişilerin fotoğrafları kullanıldı. Krallık ve başkanlığın tiye alındığı yerler de fotoğraflar kullanılarak anlatılıyor. Videoda Newroz’un tarihi hakkında geçmişteki olaylarla bağlantı kurularak, mizahi dille anlatılırken, referandum ve başkanlık sistemine karşı ise tutuklu HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın 7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde “Seni başkan yaptırmayacağız” sözüyle ‘Hayır’ın vurgusu yapılıyor.

 

‘KRALLIKTAN SIKILDIM BEN BAŞKAN OLACAĞIM’

 

Hazırlanan “Hayırlı Dakikalar” videosunda işlenen Newroz ve referandumun konusu şöyle:

 

“Tarihin en eski referandumu herkesin bildiği üzere Newroz’dur. Kutsal kitap Avesta’da 4 bin yıllık Firdevs’in Şahnamesi’nde ise M.Ö 1612’de gerçekleşmiş. O zamanlar ulus devlet, parlamenter sistem, Üniter yapı bile yokken, Mezopotamya’ya bir kral musallat olur. Dehak adlı bu işgalci Asur Kralı bakır devriminden yeni çıkan haklara Tunç Devri’ni vaat ederek, iktidara yerleşir. Günden güne vergileri artırmaya başlar. Zalim kral itiraz eden halkı uzun süre 29 Şubat halledecektim. Şubat 28 çekiyor ben de mağdurum edebiyatıyla oyaladı. Bakır ve tunç ikileminde sıkışan halk üçüncü yol mümkündür diyen Kawa ile tanışacaktır. O sırada serbest meslek sahibi olan Kawa boş zamanlarında Sümerlerin M.Ö. 3 bin 500’de bulduğu ilkel tekelleği geliştirerek, bilimsel ve demokratik yönetmeler üzerinde uğraşıyordu. Zalim Dehak ise ‘Krallıktan sıkıldım. Ben başkan olacağım. Ya beni başkan yapacaksınız ya da kaos olur’ Her gün iki çocuğunuzu alırım. Başkanlık merkeziyetçilik demekti. Kabul edilecek bir yanı yoktu. Bu sırada Kawa açık arazide bulduğu metali ısıtıp şekil vererek, kendince ‘Waaaaw demir gibi oldu brêmin’ diyerek demir adını vermişti. Üstüne Sümerlerin bulduğu tekerleği de modernize etti. Dehak’a karşı örgütlenmek için toplantı halinde olan aşiretler, bunu duyunca büyük bir sevinçle Kawayı çağırdılar. 21 aşiret örgütlenip, konfederasyona karar kıldı. Kawa’nın icadıyla halka yetecek kadar demirden kılıç ve savaş arabalarını çekebilecek tekerlekler yaptı. Demirci kod adını alan Kawa’nın liderliğinde saraya yürüyen aşiretler Kral Dehak’ı referandumda ‘Hayır’la iktidardan devirdi. Kutlamalar için icat edilen tekerlekleri yaktıklarında ilk Newroz ateşini de yakmış oldular. Rivayete göre de seni başkan yaptırmayacağız sloganı da tarihte ilk defa bu referandumda söylendi.”




Kaynak: dihaber

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 1186 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Güncel Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI