Bugun...



Referanduma, sonuçlarına uluslararası tepkilerde sürüyor.

TBMM üyelerinin tutuklandığı OHAL yetkileriyle KHK’lerle ülkenin yönetildiği koşullarda ‘Anaya değişikliği’ düzenlemeleri, TBMM ‘de onaylandı. 16 Nisan’da “halk oylaması” na sunulan referandum yine eşit, adil olmayan koşularda yapıldı. Yaşanmışlıkların ( silahlı güçlerin gölgesinde, sandıklarda bulunması gerekli siyasi parti temsilcilerinin yaka paça çıkarıldığı, mühürsüz zarflar gibi birçok hukuksal usulsüzlüklerin yapıldığı, blok oyların;’HDP'den Viranşehir'de blok oy iddiası:60 mahalledeki

facebook-paylas
Güncelleme: 19-04-2017 03:28:36 Tarih: 17-04-2017 16:58

Referanduma, sonuçlarına uluslararası tepkilerde sürüyor.

Referanduma, sonuçlarına uluslararası tepkilerde sürüyor.

TBMM üyelerinin tutuklandığı OHAL yetkileriyle KHK’lerle ülkenin yönetildiği koşullarda ‘Anaya değişikliği’  düzenlemeleri, TBMM ‘de onaylandı.  16 Nisan’da “halk oylaması” na sunulan referandum yine eşit, adil olmayan koşularda yapıldı. Yaşanmışlıkların ( silahlı güçlerin gölgesinde, sandıklarda bulunması gerekli siyasi parti temsilcilerinin yaka paça çıkarıldığı, mühürsüz zarflar gibi birçok hukuksal usulsüzlüklerin yapıldığı, blok oyların;’HDP'den Viranşehir'de blok oy iddiası:60 mahalledeki 'evet' oyunda imzalar tek kişiye ait ’kullanıldığı ) kanıtladığı referanduma, sonuçlarına uluslararası tepkilerde sürüyor.

 

Avrupa referanduma soruşturma istedi

Cumhurbaşkanlığının yetkilerini genişleten referandumda mühürsüz zarflarla verilen oyların geçerli sayılması Avrupa'nın da gündeminde. Avrupa Komisyonu, Türkiye'ye 'şeffaf soruşturma' çağrısı yaptı.

Avrupa Komisyonu’ndan Türkiye’ye referandum sonuçlarına ilişkin çağrı geldi. Komisyon Türkiye’ye, ‘seçim usulsüzlükleri hakkında şeffaf soruşturma’ çağrısı yaptı.

 

‘ADIMLAR ÇOK DİKKATLİ ATILMALI’

 

Komisyon sözcüsü Margaritis Schinas, “Türkiyeli yetkilileri bundan sonraki adımlarını çok dikkatli değerlendirmeye ve referandum sonrasında mümkün olan en geniş kapsamlı ulusal konsensüsü aramaya çağırıyoruz” dedi.

 

‘ŞEFFAF SORUŞTURMA’

 

Günlük basın toplantısında konuşan sözcü, AGİT raporuna ve mühürsüz zarflarla verilen oyların geçerli sayılması kararına dikkat çekerek, “Aynı zamanda yetkilileri bu usulsüzlük iddiaları hakkında şeffaf bir soruşturma başlatmaya çağırıyoruz” ifadelerini kullandı.

ABD'den sonra AB de AGİT’in raporunu bekliyor

ABD'den sonra Avrupa Birliği de, Türkiye’de “tek adam” anayasal değişikliğini onaylayan referandumu sonuçlarına yönelik iddia edilen usulsüzlüklere dair AGİT gözlemcilerinin değerlendirmesini beklediğini açıkladı.

Avrupa Birliği (AB), Türkiye’de parlamenter sistemi sonlandıran ve “tek adam” değişikliğini onaylayan referandumunun sonuçlarına yönelik iddia edilen ihlallere dair Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) değerlendirmesini beklediğini açıkladı.

Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker, AB Dış Politika ve Güvenlik Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ve AB’nin Genişlemeden Sorumlu Temsilcisi Johannes Hahn Pazar akşamı yaptıkları ortak açıklamada, “Anayasa değişikliği metinleri ve özellikle pratikteki uygulamaları, Türkiye'nin Avrupa Birliği adayı olarak yükümlülükleri ve Avrupa Konseyi üyesi olması ışığında değerlendirilecektir" denildi.

Deutsche Welle Türkçe’nin geçtiği haberde, Juncker, Mogherini ve Hahn tarafından yayınlanan ortak açıklamada, "Türkiye’de 21 Ocak 2017’de meclisten geçen, anayasa değişikliğine ilişkin referandumun sonuçlarını not ettik. İddia edilen usulsüzlüklerle ilgili olarak AGİT Demokratik Kurumlar ve İnsan Hakları Bürosu Uluslararası Misyonu’nun değerlendirmesini bekliyoruz. Türkiye'yi OHAL dahil, Avrupa Konseyi'nin endişeleri ve tavsiyeleri konusunda açıklama yapmaya teşvik ediyoruz” ifadeleri kullanıldı.

Yapılan ortak açıklamada, Evet ve Hayır oyları arasındaki yakın oranlara dikkat çekilerek, ulusal bir mutabakat sağlanması çağrısı yapıldı.

Kati Piri:

Oylama sonucu Avrupa değerlerinden kopuş anlamına geliyor

YSK’nin mühürsüz oyları kabul etmesiyle şaibeli hal alan referandumun kesin olmayan sonuçlarına ilişkin yazılı açıklama yapan AP raportörü Kati Piri, “Oylamanın sonucu, Avrupa değerlerinden kopuş anlamına geliyor” dedi.



ABD DE AGİT'İ BEKLEDİĞİNİ AÇIKLAMIŞTI 
 

ABD Dışişleri Bakanlığının bir sözcüsü Amerika'nın Sesi muhabirinin sorusuna e-posta yoluyla gönderdiği kısa açıklamada, "Türkiye'deki referandum oylamasının neticesini elbette takip ediyoruz. Sonuçların doğrulanması ve AGİT'in (Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı) ilk bulgularına ilişkin raporuna kadar yorum yapmaktan kaçınacağız" ifadesini kullanmıştı. 

 

 

 

Erdoğan’ın hiçbir Avrupa ülkesi tarafından tebrik edilmemesi dikkat çekici

YSK’nin tartışmalı hale getirdiği referandumun kesin olmayan sonuçlarının açıklanmasından sonra bazı ülkelerin liderlerinden tebrikler alan Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın hiçbir Avrupa ülkesi tarafından tebrik edilmemesi dikkat çekti.

 

Anadolu Ajansı Cumhurbaşkanlığı kaynaklarına dayandırdığı haberinde, birçok dünya liderinden Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a tebrik mesajları yağdığını aktardı. Ancak tebrik edenler arasında şu ana kadar Avrupa ülkelerinin ve ABD’nin bulunmaması dikkat çekti.

 

Erdoğan'a, kesin olmayan sonuçların belli olmasının ardından ilk tebrik telefonu, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'den geldi.

 

Katar Emiri Al Sani, Filistin Devlet Başkanı Abbas, Bahreyn Kralı Al Halife, Gine Devlet Başkanı Conde, Tunus Nahda Hareketi lideri Gannuşi, Hamas Siyasi Büro Başkanı Meşal, Irak Cumhurbaşkanı Yardımcısı Usame en-Nuceyfi, Cibuti Cumhurbaşkanı İsmail Ömer Guelleh, eski Tunus Cumhurbaşkanı ve Tunus İrade Hareketi Başkanı Muhammed Munsif Merzuki, Mısır Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) ve Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ), referandumla anayasa değişikliğin kabul edilmesinden dolayı Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı tebrik etti.

 

Merkel’den referandum açıklaması

Almanya Başbakanı Angela Merkel, sabah saatlerinde Türkiye'deki referandum sonuçlarına ilişkin bir açıklama yaptı

 

Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel bugün yaptıkları ortak açıklamada, Alman hükümetinin Türkiye toplumu içinde ortaya çıkan derin bölünme nedeniyle, Türk hükümetinin ülkenin tüm siyasi ve sosyal kesimleriyle ‘saygıya dayalı bir diyaloga geçmesini’ beklediğini belirtti.

 

Açıklamada Türkiye’nin parlamenter demokrasiden başkanlık sistemine geçişiyle ilgili halk oylamasının küçük bir farkla sonuçlanmış olmasının ‘Devlet yönetimine ve kişisel olarak da Cumhurbaşkanı Erdoğan’a büyük sorumluluk yüklediğine’ işaret edildi.

 

Merkel ve Gabriel yaptıkları açıklamada, federal hükümetin resmi olmayan sonuçları dikkate aldığını ve Türk halkının anayasa hakkındaki kararına saygı duyulduğunu kaydetti.

AGİT değerlendirmesi bekleniyor.

 

İkilinin ortak açıklamasında, oylamada usulsüzlük yapıldığı yönündeki iddialara ilişkin olarak Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı’nın (AGİT) bugün yayınlayacağı ön raporun beklendiği ve federal hükümetin gözlemcilerin değerlendirmesine oldukça önem verdiği vurgulandı.

 

Merkel ve Gabriel Avrupa Konseyi’ne bağlı Venedik Komisyonu’nun da ‘Anayasa reformunun işleyiş süreci ve içeriğine dair yoğun kaygılarını’ ifade ettiğini hatırlattı. İkili, Avrupa Konseyi’nin, AGİT’in üyesi, AB üyeliğine aday Türkiye’nin demokrasi ve temel hakların korunması kriterleri konusunda yükümlü olduğunu, bu yüzden ifade edilen kaygılar konusunda çözüm getirmesi gerektiğini belirtti.

 

Merkel ve Gabriel bu amaçla Türkiye ile en yakın zamanda hem ikili olarak, hem de Avrupalı kurumlar nezdinde siyasi görüşmeler yapılması gerektiğini vurguladı. (Deutsche Welle)

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere:

Usulsüzlük iddialarına açıklık getirilsin

 

Almanya İçişleri Bakanı Thomas de Maiziere Türkiye’ye referandum süreciyle ilgili iddialara süratle açıklık getirilmesi için çağrıda bulundu.

Hristiyan Demokrat Birlik (CDU) partili İçişleri Bakanı ‘Rheinische Post’ gazetesine verdiği demeçte “Türkiye’deki mevcut şartlar karşısında genel olarak söylenebileceği ölçüde, halkoylamasının adil ve temiz geçip geçmediğine en kısa sürede açıklık getirilmesi gerekir”, dedi.

De Maiziere, Türk hükümetinin referandum sonucunu uygun şekilde değerlendirip, gerginliği arttırmamasını umduğunu sözlerine ekledi.

Uluslararası gözlemciler Pazartesi akşamı referandumun adil koşullarda yapıldığından şüpheli olunduğuna dair açıklama yaptılar. Türkiye'deki seçim sürecini takip eden Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) ve Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nden (AKPM) gözlemciler,  16 Nisan referandumunun uluslararası standartların altında kaldığını açıklamıştı.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan ise AGİT’in açıklamasının ardından, "AGİT diye bir örgüt var Avrupa'da. Bunlar kendilerine göre bir rapor hazırlıyorlar. Türkiye'deki seçimler şöyle böyle olmuş. Haddinizi bilin. Haddinizi. Sizin hazırlayacağınız o siyasi içerikli raporları biz ne görürüz, ne biliriz, ne duyarız. Biz yolumuza devam ederiz" şeklinde konuşmuştu.




Kaynak: Genel haber siteleri

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 693 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI