Bugun...



ABD'den YPG'ye Rakka operasyonu öncesi ağır silah yardımı

ABD yönetimi Rakka operasyonu öncesi Suriye'de Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) silah yardımını onayladı.

facebook-paylas
Tarih: 09-05-2017 06:04

ABD'den YPG'ye Rakka operasyonu öncesi ağır silah yardımı

ABD'den YPG'ye Rakka operasyonu öncesi ağır silah yardımı

 

ABD yönetimi Rakka operasyonu öncesi Suriye'de Demokratik Birlik Partisi'nin (PYD) silahlı kanadı Halk Savunma Birlikleri'ne (YPG) silah yardımını onayladı.

İlk olarak Reuters ve AFP ajanslarına konuşan ancak adının açıklanmasını istemeyen bir Amerikalı yetkili tarafından duyurulan karar daha sonra ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) tarafından da doğrulandı.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ile birlikte Litvanya'ya giden Pentagon Sözcüsü Dana White, konu ile ilgili yazılı bir açıklama yaptı.

Dana White açıklamasında, "Koalisyon ortağımız Türkiye'nin güvenlik kaygılarının fazlasıyla farkındayız. Türkiye hükümetine ve halkına şu konlarda güvence vermek isteriz: ABD, NATO müttefikini koruma ve yeni güvenlik risklerinin önünde geçme taahhüdünde bulunmaktadır" ifadelerini kullandı.

ABD'nin YPG'ye ne zaman silah gönderileceği hakkında ise bilgi vermedi.

Türkiye uzun süredir ABD'nin YPG'ye silah yardımı yapmasına şiddetle karşı çıkıyordu.

Beyaz Saray'dan açıklama

Beyaz Saray Sözcüsü Sean Spicer, YPG'ye silah yardımı konusunda bir açıklama yaptı. Spicer, açıklamasında "Güvenlik riskleri konusunda Türkiye'ye güvence veriyoruz" ifadelerini kullandı.

Salih Müslim'den açıklama

ABD'nin Rakka'da YPG'ye silah verme kararını resmen onaylaması hakkında PYD'den de açıklama geldi. PYD Eş Başkanı Salih Müslim, karara hakkında "Doğal" yorumunu yaptı ve şunları ifade etti:

“Rakka kampanyası, terörizme karşı uluslararası koalisyonla paralel olarak ilerliyor. SDG’ye ve onun parçası olarak savaşan silahlı gruplara silah tedarik etmeleri doğal.”

Türkiye ve ABD savunma bakanları telefonda görüşmüştü

ABD Savunma Bakanı James Mattis bugün Savunma Bakanı Fikri Işık ile bir telefon görüşmesi yapmıştı.

James Mattis görüşme sonrası yaptığı açıklamada, "Amacımız Rakka'yı almak için Türklerle beraber çalışmak. Bunu nasıl yapacağımızı çözeceğiz" demişti.

Erdoğan ABD'ye gidiyor

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 16 Mayıs'ta ABD Başkanı Donald Trump ile görüşecek.

Akar, Fidan ve Kalın ABD'de

Görüşme öncesi Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar,Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) Müsteşarı Hakan Fidan ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın Beyaz Saray'a gitmişlerdi. Heyet, Trump'ın danışmanı Herbert Raymond McMaster başkanlığındaki heyetle bir araya gelmişti. Görüşmede Suriye ve Irak'taki gelişmeler, "terörle mücadele", ikili ilişkiler ve diğer güvenlik konularının ele alındığı bildirilmişti. Bu karar açıklandığı sırada Akar, Fidan ve Kalın'ın hâlen ABD'de olduğu öğrenildi. Akar'ın daha sonra 11'inci Balkan Ülkeleri Genelkurmay Başkanları Konferansı'na katılmak üzere Atina'ya gittiği duyuruldu




Kaynak: T24

Editör: yeniden ATILIM

Bu haber 457 defa okunmuştur.


Etiketler :

FACEBOOK YORUM
Yorum

İLGİNİZİ ÇEKEBİLECEK DİĞER Dünya Haberleri

YAZARLAR
Bizi Takip Edin :
Facebook Twitter Google Youtube RSS
ÇOK OKUNAN HABERLER
  • BUGÜN
  • BU HAFTA
  • BU AY
HABER ARŞİVİ
SON YORUMLANANLAR
  • HABERLER
  • VİDEOLAR

Web sitemize nasıl ulaştınız?


nöbetçi eczaneler
HABER ARA
YUKARI YUKARI